Aan de voet van de Brandaris ligt de eerste Terschellinger Bierbrouwerij "Schoemrakker". De sinds 2014 in gebruik zijnde brouwerij bestaat hoofdzakelijk uit de brouwinstallatie, de vergistingstanks en de lageringstanks. Hier wordt met mooie grondstoffen ons heerlijke bier gebrouwen.
Een belangrijke grondstof is het water. Het brouwwater is afkomstig uit het waterwingebied in de Terschellinger duinen. Dit drinkwater wordt op 2 plaatsen gewonnen en bestaat uit een zoetwaterbel van ca. 100 meter dik, drijvend op het diepere zoute grondwater. Regenwater wordt door de duinen gefilterd, en het water in de bel is zo schoon, dat er nog nauwelijks extra zuivering nodig is.
De brouwinstallatie is het hart van de brouwerij. Hier wordt de wort gemaakt die na vergisting bier is. De Schoemrakker brouwinstallatie is een 5 hectoliter installatie van Duitse makelij, bestaande uit een maisch-/kookketel en een filterkuip met whirlpool. Er wordt hier ambachtelijk gebrouwen, dus er is geen sprake van computergestuurde brouwschema's.
Bij het filteren wordt de wort door het filterbed van mout 'geklaard', waarna een heldere wort zonder moutresten in de kookketel achterblijft. Het filterbed blijft achter in de filterkuip, en is voor de brouwerij afval. Dit noemt met bierbostel. Deze bierbostel is een zeer eiwit- en energierijk restproduct, perfect te gebruiken als (aanvullend) veevoeder. Onze bierbostel wordt daarom volledig gebruikt door Terschellingers die het voeren aan hun vee.
Na het koken van de wort zal deze via de platenkoeler en beluchter in de vergistingstanks terecht komen, waar de gist de vergistbare suikers zal omzetten in alcohol. De vergistingstanks zijn volledig door brouwer Jetze de Beer zelf gemaakt. Deze gesloten tanks van 10 hectoliter zijn geschikt voor boven- en ondergisting.
De lageringstanks zijn overgenomen van een andere brouwerij, 8 stuks van 1000 liter. Na de vergisting wordt het bier overgepompt in deze tanks, waar het enkele weken zal rijpen. Ook vindt hier nog een klein gedeelte van de gisting plaats. Door de lagering zal het achtergebleven gist bezinken.
Wilt u meer weten over de brouwerij en het brouwproces? Binnenkort kunt u de brouwerij bezoeken voor een rondleiding.